Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Kaponata sa uljem od kikirikija u rerni

Kaponata sa uljem od kikirikija u rerni

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Kaponata sa uljem od kikirikija u rerni
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Da li i vama kaponata zvuči kao super ukusno jelo italijanske kuhinje? Nama zvuči"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 kg
  • paradajz - 1 kg, oljušten i nasečen
  • maslinovo ulje - 3 kašike, ekstra virdžin
  • brašno - po vašoj proceni, za uvaljivanje
  • mocarela - 300 - 500 g
  • parmezan - 100 g rendan
  • ulje od kikirikija - za prženje po ukusu, ili obično ulje
  • so - po ukusu
  • bosiljak - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patlidžan, osušite ga i oljuštite. Nasecite ga na kriške debljine 2 do 3 mm. Stavite kriške u posudu i malo ih posolite da ispuste gorku tečnost.

Pokrijte kriške patlidžana tanjirom i pritisnite ih nekim teretom. Ostavite ih najmanje 30 minuta.

U međuvremenu pripremite sos. Stavite maslinovo ulje i oljušteni i nasečeni paradajz u šerpu. Kuvajte na slaboj vatri u poklopljenoj posudi oko pola sata.

Isperite patlidžan, da odstranite so i gorki sok, osušite ih veoma dobro kuhinjskim ubrusom.

U posudi sa brašnom uvaljajte jedan po jedan kolut patlidžana i pržite ih u vrelom ulju od kikirikija. Ocedite ih od masnoće i stavite ih dodatno na kuhinjski ubrus.

Pripremite pleh za pečenje i sipajte sos od paradajza kao osnovu.

Poređajte sloj prženog patlidžana preko, pa i njega prelijte sosom od paradajza, narendajte parmezan i malo mocarele, nasečene na kockice. Rasporedite još jedan sloj patlidžana i uvek posipajte parmezanom, mocarelom i sosom, dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem sosa od paradajza i parmezanom.

Pecite kaponatu u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Izvadite kaponatu iz rerne i ostavite je da se ohladi, pa je zatim pospite sa malo listova bosiljka.

Još jedan recept za pripremu italijanske kaponate - ovaj je izuzetno ukusan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: