Način pripreme
Operite patlidžan, osušite ga i oljuštite. Nasecite ga na kriške debljine 2 do 3 mm. Stavite kriške u posudu i malo ih posolite da ispuste gorku tečnost.
Pokrijte kriške patlidžana tanjirom i pritisnite ih nekim teretom. Ostavite ih najmanje 30 minuta.
U međuvremenu pripremite sos. Stavite maslinovo ulje i oljušteni i nasečeni paradajz u šerpu. Kuvajte na slaboj vatri u poklopljenoj posudi oko pola sata.
Isperite patlidžan, da odstranite so i gorki sok, osušite ih veoma dobro kuhinjskim ubrusom.
U posudi sa brašnom uvaljajte jedan po jedan kolut patlidžana i pržite ih u vrelom ulju od kikirikija. Ocedite ih od masnoće i stavite ih dodatno na kuhinjski ubrus.
Pripremite pleh za pečenje i sipajte sos od paradajza kao osnovu.
Poređajte sloj prženog patlidžana preko, pa i njega prelijte sosom od paradajza, narendajte parmezan i malo mocarele, nasečene na kockice. Rasporedite još jedan sloj patlidžana i uvek posipajte parmezanom, mocarelom i sosom, dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem sosa od paradajza i parmezanom.
Pecite kaponatu u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Izvadite kaponatu iz rerne i ostavite je da se ohladi, pa je zatim pospite sa malo listova bosiljka.
Još jedan recept za pripremu italijanske kaponate - ovaj je izuzetno ukusan.
Prijatno!