Način pripreme
Odvojite gornje listove od kupusa i pažljivo duboko isecite koren. Treba da dobijete duboku rupu u sredini glavice.
U veliku šerpu sipajte dovoljno vode, dodajte 1 supenu kašiku soli i belo sirće. Stavite glavicu da se kuva oko 5-7 minuta. Nakon toga okrenite i sa druge strane, uz pomoć velike hvataljke, pošto je voda vrele. Gornje listove, nakon što dobiju žutu boju izvadite hvataljkom. Kuvajte i donje listove. Tako radite dok se listovi ne skuvaju. Od tople vode sačuvajte oko 3 čaše.
Pirinač skuvajte sa dovoljno vode, 1 supenom kašikom maslinovog ulja dok ne budu gotovi. Ocedite.
U posudu stavite dve vrste mlevenog mesa i kuvani pirinač. Ostavite sa strane do korišćenja. Šargarepu izrendajte krupnije.
U tiganju ugrejte deo maslinovog ulja i maslac. Dodajte polovinu rendane šargarepe i disntajte nekoliko minuta. Dodajte sos od paradajza, mešajte i kuvajte 1 minut. Skinite sa vatre i dodajte mleveno meso sa pirinčem. Dodajte dva jajeta, so po ukusu, mleveni biber i mutite mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete homogenu smesu.
Na svakom listu odvojite žilu koja je u srdini. Stavite nadev, po 1 supenu kašiku u donji deo lista i uvijte sarmu u oblik kupe, a odozgo listoe savijte ka mlevneom mesu, tako ćete dobiti sarmu koja je u donjem delu malo zaoštrena, a gornji deo je širok, liči na trougao.
Sarme poređajte uposudu, koju možete staviti u rernu. Preostale šargarepe dinstajte u tiganju sa malo maslinovog ulja i suvim začinima po izboru. Po želji dodajte miks suvog povrća, oko 1 supena kašika, prethodno natopljeni u vodu na 20 minuta.
Dodajte 1 šolju sosa od paradajza, ostavite na vatri i mešajte oko 2-3 minuta. Skinite i sipajte na sarme, rasporedite.
Odozgo prelijte odvojenom vodom, skoro do sarmi i pospite morskom soli.
Šerpu stavite u rernu na 200 stepeni oko 30-40 minuta na 180 stepeni 60 minuta da dobijete lepu zapečenu koru na sarmama.
Prilikom serviranja sa strane dodajte kuglu guste kisele pavlake.