Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Taljatele sa pečurkama plavim sirom i pavlakom

Taljatele sa pečurkama plavim sirom i pavlakom

OgnyanOgnyan
Početnik
21
Taljatele sa pečurkama plavim sirom i pavlakom2 / 2
12/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Klasičan recept iz italijanske kuhinje koji često prisustvuje na našoj trpezi - taljatele sa pečurkama, pavlakom i plavim sirom"

Potrebni sastojci

  • taljatele - 350 g
  • pečurke - 4 - 5 velikih
  • plavi sir - 50 g
  • pavlaka - 200 ml, za kuvanje
  • kiselo mleko - 3 - 4 kašike
  • belo vino - 100 ml
  • luk - 1 glavica, crni
  • beli luk - 3 čena
  • maslac - 100 g
  • pešun - 1/2 vezice
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • so
  • biber
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

U posudici se pomešaju namrvljeni plavi sir, pavlaka i kiselo mleko.

Pečurke se operu, odstrane se panjići, posole se i u svaku pečurku se stavlja malo maslaca. Stavljaju se u posudicu sa malo vode i stavljaju se da se zapeku u jako zagrejanoj rerni.

Više volim ovaj način obrade kao alternatvu prženju, a i sos od pečuraka tako bude ukusniji. Probajte da li je slano.

U tiganju se zagreva preostali maslac, dodaje se malo maslinovog ulja i zaprže se sitno isečen luk i beli luk dok ne postanu zlatasti.

Deglaziras e belim vinom i ringla se smanjuje. Nakon što vino ispari, dodaje se smesa od pavlake, plavog sira i kiselog mleka. Začinjava se biberom i muskatnim oraščićem.

Ringla se isključuje. Meša se dok se ne dobije homogena smesa.

Pažnja, pavlaka ne treba da provri!

Taljatele se ubacuju u kipuću posoljenu vodu sa malo maslinovog ulja i kuvaju se oko 5-7 minuta.

U multipraktiku pomešajte blago ohlađene zapečene pečurke zajedno sa sosom, opran i očišćen peršun, sos od pavlake i pretvorite u pire.

Ocedite skuvane taljatele u pomešajte i sa pireom. Sečekajte da se ukusi pomešaju i servirajte sa belim vinom.

Nisam posula parmezanom, ali ako neko proba, neka podeli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: