Način pripreme
Skuvamo testeninu. Lično ja volim taljatele, koristim pakovanje od 500 g, ne kuvam ih cele. Ostavljam mali deo sa strane kako bi testenina bila sočnija.
Prosipamo vodu i ostavljamo da se ocedi, pri čemu posolimo i dodajemo malo ulja da se ne bi lepilo.
U kaseroli ili dubokom tiganju propržimo slaninu naseckanu na kockice. Dodajemo naseckani beli luk /količina je po želji, ja koristim 3 čena/. Propržimo sasvim na kratko da beli luk ne bi izgoreo.
Sipamo pavlaku u slaninu i rukom izmrvimo plavi sir. Mešamo dok se u potpunosti ne istopi, začinim crnim biberom i solju.
Moj savet je da sos bude malo slaniji od vašeg ukusa, s obzirom na to da je testenina neslana i pokupiće dosta slanoće.
Gotov sos sipamo u duboku šerpu i dodajemo kuvanu testeninu. Mešamo da se dobro pomeša. Razbijamo jedno jaje i dodajemo sirovo žumance u testeninu, tako postaje mekša. Ponovo promešamo da se žumance rasporedi.
Serviramo u tanjiru i posipamo parmezanom. Neka vam je slatko.
Recept koji sam slučajno otkrila u jednom časopisu i spremam više od 15 godina /sa blagim poboljšanjima tokom godina/, izuzetno voljen i omiljen kod kuće! Delim ga sa zadovoljstvom!
Najukusnija testenina sa pavlakom i plavim sirom je gotova.