Način pripreme
Isperite kinou pod hladnom vodom dok voda ne izađe prozirna. Ispranu kinoju stavite u srednju šerpu. Dodajte vodu, 1/2 kašičice soli i 1 kašičicu kurkume.
Prokuvajte na jakoj vatri. Smanjite vatru na najnižu, poklopite i pustite da krčka 15 minuta dok kinoja ne postane pahuljasta. Skinuti sa vatre i ostaviti da stoji poklopljeno 5 minuta. Neka se ohladi.
Luk narežite na trakice, tikvu i tikvicu isecite na kockice. Zgnječite orahe i sitno naseckajte peršun.
U velikom tiganju zagrejte 2-3 kašike maslinovog ulja, luk dinstajte dok ne porumeni, dodajte bundevu i tikvice, začinite solju i biberom, promešajte i pržite dok ne omekšaju, oko 10 minuta.
Stavite kinou u veću posudu, dodajte povrće, zgnječene orahe, izmrvite sir, oceđenu tunu, naseckani peršun. Iscijedite svež limunov sok.
Salata od kinoe, tikvica i bundeve je gotova