Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Sladak Hleb»Majmunski hleb sa slatkom i topingom od karamela

Majmunski hleb sa slatkom i topingom od karamela

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Majmunski hleb sa slatkom i topingom od karamela
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
20/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Interpretacija majmunskog hleba sa slatkom i topingom od karamela - rekli bismo da je super ideja"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g + 1 supena kašika, sa vrhs
  • kvasac - 15 - 17 g, živi
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 30 ml
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • šećer - 100 g + 1 kašičica
  • kakao - otprilike 1 supena kašika, za uvaljati
  • cimet - po želji, za uvaljati
  • slatko od jagoda - 2 - 3 supene kašike ili toping od jagoda
  • toping - 2 supene kašike, karamel
  • Još
  • maslac - 40 g, istopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Kašika brašna, kašika šećera i kvasac se istope u prethodno blago zagrejanom do 37 stepeni svežem mleku. Ostavite da se aktivira na desetak minuta.

Prosejte brašno u odgovarajuću posudu i poešajte sa šećerom. U sredini brašna napravite kladenac, u kojeg sipajte ulje, jaje, aktivirani kvasac i kiselo mleko.

Umesite testo na nekoliko minuta u kuhinjskom robotu.

Ukoliko pak nemate takav uređaj, treba da mesite barem 7-8 minuta tako što nekoliko puta nabrašnite radnu površinu i nauljite ruke. Ako mesite rukom, treba da istopite šećer i da ga umutite sa uljem, mlekom i jajetom.

Istopite maslac na tihoj vatri i njime premažite ruke. Otkidajte komadiće gotovog testa i oblikujte u loptice. Deo njih uvaljajte u cimet i kakao.

Drugi deo potapajte u istopljeni maslac i sve loptice ređajte u kalup za kolače sa rupom u sredini. Među bele loptice testa stavljajte slatko po izboru ili od obe vrste topinga.

Lepo bi bilo da budu različite boje da biste dobili željeni efekat. Kalup prekrijte streč folijom i ostavite slatki hleb da raste dok ne udupla svoj obim - otprilike sat vremena.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Pre nego što ga okrenete na poslužavnik, ostavite u kalupu na nekoliko minuta - da se otpusti.

Majmunski hleb sa slatkom i topingom od karamela je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: