Način pripreme
Kašika brašna, kašika šećera i kvasac se istope u prethodno blago zagrejanom do 37 stepeni svežem mleku. Ostavite da se aktivira na desetak minuta.
Prosejte brašno u odgovarajuću posudu i poešajte sa šećerom. U sredini brašna napravite kladenac, u kojeg sipajte ulje, jaje, aktivirani kvasac i kiselo mleko.
Umesite testo na nekoliko minuta u kuhinjskom robotu.
Ukoliko pak nemate takav uređaj, treba da mesite barem 7-8 minuta tako što nekoliko puta nabrašnite radnu površinu i nauljite ruke. Ako mesite rukom, treba da istopite šećer i da ga umutite sa uljem, mlekom i jajetom.
Istopite maslac na tihoj vatri i njime premažite ruke. Otkidajte komadiće gotovog testa i oblikujte u loptice. Deo njih uvaljajte u cimet i kakao.
Drugi deo potapajte u istopljeni maslac i sve loptice ređajte u kalup za kolače sa rupom u sredini. Među bele loptice testa stavljajte slatko po izboru ili od obe vrste topinga.
Lepo bi bilo da budu različite boje da biste dobili željeni efekat. Kalup prekrijte streč folijom i ostavite slatki hleb da raste dok ne udupla svoj obim - otprilike sat vremena.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Pre nego što ga okrenete na poslužavnik, ostavite u kalupu na nekoliko minuta - da se otpusti.
Majmunski hleb sa slatkom i topingom od karamela je gotov.