Način pripreme
Rerna - 160 stepeni;
Dva duboka papirna kalupa za milibrote ili duboke posude za pečenje, dobro nauljene i blago prekrivene brašnom. Papirne nije potrebno nauljiti i prekrivati brašnom.
Suvo grožđe se zaliva rumom prethodno veče. Nakon toga se cedi i suši. Ostavljaju se sa strane do njihovog korišćenja.
1. Startuje se kvasac u maloj posudici sa 1-2 supene kašike pavlake, 1 kašičicom šećera i brašna. Promeša se i ostavlja se da se aktivira.
2. U veliku posudu se stavljaju suvi sastojci za testo, zatim tečni i aktivirani kvasac. Mesi se 15-20 minuta. Oblikuje se u loptu, stavlja se u posudu, blago podmazanu maslacem, pokriva se i ostavlja se da naraste na otprilike 1.3-2 sata, dok testo ne popuni posudu. U galeriji sa fotografijama ću pokazati savršeno umešeno testo, a kako se to prepoznaje - kada se pritisne prstom i on se skoro pa odmah vrati. Na jednom mestu testo je pritisnuto i dok sam pokušavala da ga uhvatim u kadar, ono se ponovo podiglo, upravo tako se vrši provera svakog testa za uskršnji kolač.
Naraslo testo se stavlja na nauljenu radnu površinu, veoma lagano se premesi koliko je potrebno da izađe vazduh, i deli se n 4 jednaka dela, tako što se svaki deli na još tri dela. Svaki od delova se razvlači rukom u smeru žilica testa u pravougaonik otprilike 30/35 cm i maže se nadev po izboru. Koristila sam nadev naveden u receptu. Po izboru ne mora da se koristi ovaj nadev ili može da se pospe smeđim šećerom, orašastim plodovima, suvim grožđem, kandiranim voćem.
Uvija se u rolat, tako što se pričvršćuju krajevi testa da se ne bi razvilo prilikom pečenja. Rolnice se lagano izvlače, tako što se u međuvremenu uvijaju u fitilje i pletu.
Prebacuju se u kalup i ostavljaju se ponovo da narastu na 30/40 minuta. Narasli uskršnji kolači se premazuju belancem umućenim u sneg.
Peče se na 160 stepeni otprilike 45-50 minuta pri vertikalinim kalupima ili horizontalnim - 35-40 minuta dok čačkalica koja se zabode u sredinu testa ne bude suva. Vadi se iz rerne i hladi se 30 minuta, nakon toga se vade i iz kalupa i stavljaju se na rešetku da se u potpunosti ohlade.
Glazura
Na pari se istopi bela čokolada.
Krem sir se muti mikserom dok se ne dobije krem. Dodaje se čokolada uz neprestano mešanje na maloj brzini miksera dok krem ne postane gladak.
Muti se ohlađena pavlaka dok vrhovi ne postanu mekani i dodaje se u porcijama u krem, tako što se meša samo špatulom odozdo nagore, dok se u potpunosti ne upije.
Glazura se premazuje špatulom po uskršnjim kolačima i raznosi se dok pomale ne počne da curi sa strane, može da se koristi špric sa nastavkom.
Svaki od uskršnjih kolačao se psipa krupno izrendanom čokoladom, kao gnezdo ptice i dekoriše se šarenim perlicama, šarenim šećerom, čokoladnim jajima po izboru.
Nadev
Obe vrste orašastih plodova se samelju na krupnije u blenderu. Vade se iz posude, dodaje se šećer, kakao, promeša se, sledi rum, suvo grožđe i poluistopljeni maslac. Lepo se promeša. Nadev se obilno razmazuje po celom testu, osim po 2 cm sa strane.