Način pripreme
Rerna - 170 stepeni.
Kalupi za keks, nauljeni za 2 komada uskršnjih kolača.
U posudi miksera se prosejava brašno, dodaje se kvasac, meša se. Žumanca se mute sa šećerom otprilike 5-7 minuta, belance u sneg sa prstohvatom soli. Dodaju se u brašno, sledi toplo sveže mleko, pavlaka, vanila, mesi se. Nakon što se oblikuje u loptu počinje da se dodaje maslac u kockicama i ulje.
Mesi se meko testo koje se ne lepi, vadi se iz posude i stavlja se u drugu posudu, blago podmazanu maslacem, uvija se u foliju i ostavlja se da naraste.
Naraslo testo se deli na dva dela. Svaki deo njega se oblikuje u pravougaonik dužine kalupa, raspoređuje se čokolada, izlomljena na sitne komade, i sitno iseckan marcipan od badema. Prčvrsti se i uvija u fitilj, tako se vrši procedura i sa sledećim komadima testa.
Dva fitilja se uhvate u njihovoj gornjoj strani i 6 cm nadole svaki fitilj se seče nožem kroz sredinu. Uvijaju se jedan u drugi, tako što se pazi da razrezi budu sa spoljašnje strane.
Pažljivo se stavljaju u kalupe, ostavljaju se da narastu ponovo na otprilike 40-45 minuta. Pre nego što se ubace u rernu, premazuju se belancem, posipaju se šećerom u perlicama i obilno se ređaju oguljeni bademi.
Peče se na 160-170 stepeni otprilike 40-45 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne izađe suva.
Osim čokolade i marcipana od badema dodala sam i mlevene orahe, suvo grožđe, 1 supenu kašiku ruma.