Način pripreme
/undefined Za nadev sa makom: U vrućem mleku se kuva makevo seme nekoliko minutica. Lagano se gnječi obrnutim delom kašike. Cedi se. Dodaju se istucani orasi, kakao kroz sito, šećer po ukusu, suvo grožđe, rum i jedno belance, umućeno u čvrst sneg. Pažljivo se meša. Obilno se stavlja na testo, tako što njegovi krajevi ostanu suvi kako ne bi cureo nadev prilikom oblikovanja.
Radi se mikserom.
U posudu miksera se stavlja prosejano brašno, suvi kvasac, šećer, so. Meša se. U posudu se metalnom žicom za mućenje se mute jaja, toplo sveže mleko, rum, kora lumuna i pomorandže, vanila, limunov sok, maskarpone sir. Počinje polako da se dodaje u brašno na slabom ubrzanju miksera i muti se dok ne postene homogeno.
Oblikuje se lopta testa koja se ostavlja na 30 minuta da odmori kako bi se razvio gluten brašna. Nakon tih minuta, počinje se da dodavanjem masnoće kašika po kašika na srednjoj brzini miksera, dok ne nestane. Mućenje traje dok testo ne postane glatko i elastično i dok ne počne da se odvaja od zidova posude miksera. Ovo oduzima otprilike 15-20 minuta.
Ostavlja se da naraste u nauljenu posudu, uvijeno u foliju. Ovo oduzima otprilike 1 do 2 sata, da dupo poveća svoj obim. Nakon što je gotovo, testo se stavlja u blago nauljenu površinu i nauljenim rukama se oblikuje u tri lopte.
Prva se dali na tri dela, razvlači se prstima u pravougaonik. Stavlja se nadev po želji i zavija se u rolat, ili se oblikuju pletenice, dupla, trostruka ili više. Prebacuju se u nauljene kalupe i ponovo se ostavljaju da narastu. Druga polovina može da se oblikuje na isti način ili da se deli na šesti lopti i svaka lopta da se ublikuje u fitilj koji se uvrće, prepliću se i oblikuje se uskršnji kolač u okrugli oblik.
Premazuje se žumancem sa 1 kašičicom ulja i 1 kašičicom svežeg mleka. Obilno se stavljaju oguljeni bademi i posipa se kristal šećerom.
Peče se na 160 stepeni sa ventilatorom otprilike 35-40 minuta. Vadi se iz kalupa.
Kada se uskršnji kolači u potpunosti ohlade, stavljaju se u najlonske kese sa isečenim komadom jabuke, ona pomaže da se spreči njihovo isušivanje.
Napomena: Nisam unapred aktivirala kvasac. Radila sam sa francuskim suvim kvascem, on je jak i brz. Nisam stavila celu kesicu od 11 g, već otprilike 8-9 grama, zato što jak kvasac može da prouzrokuje pucanje i razlivanje testa.
Prilažem fotografije klasičnog uskršnjeg kolača sa nadevom od makovog semena, uskršnji kolač sa kiselom pavlakom i nadevom od lešnika i uskršnji kolač sa maskarpone sirom sa korama pomorandže, čokoladom, suvim grožđem.