Način pripreme
Ovo je univerzalno testo sa maslacem koje se može koristiti za tart ili keksiće sa maslacem.
Maslac treba da bude hladan i isečen na kockice. Možete koristiti secka, a možete mesiti i ručno. Nakon što bude gotovo stavljamo ga uvijeno u filiju u frižider da se stegne oko 20 minuta.
Umutimo žumanca sa šećerom. Dodajemo brašno, vanilu i malo mleka. Kad dobijemo homogenu smesu, dodajemo vanilu i po želji malo likera.
Stavljamo preostalo mleko na vatru. Nakon što se ugreje, ali pre nego što provri sidamo sa vatre i dodajemo smesu od jaja lagano. Vraćamo na vatru i mešamo neprestano dok se ne pojave mehurići i dok se poslastičarski krem ne zgusne. Pokrivamo dobro folijom da se ne stvori korica.
Testo za tart razvučemo na tanku koru i stavljamo na kalup za tart. Pritiskamo dobro i ovlikujemo ivice tarta. Isečemo višak testa i pravimo nekoliko rupica viljuškom po osnovu tarta.
Odozgo stavljamo parče aluminijumske folije i nešto težno da se kora ne podigne. Možemo koristiti pasulj, sočivo, specijalne loptice za pečenje ili sitne kamenčiće.
Tart pečemo na 180 stepeni 15 minuta, nakon toga skidamo foliju i šta smo koristili za pritiskanje i pečemo još desetak minuta dok ne dobije braon boju.
Na hladnu osnovu nanosimo hladan krem. Pokrivamo dobro maline i ukrašavamo po izboru. Ostavljamo tart da stoji 2-3 sata i serviramo.
Možemo koristiti listove sveže mente, čokoladu ili drugo za ukras tarta sa malinama.