Pirinač sa leblebijama na turski način

Pirinač sa leblebijama na turski način

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
1k
1k
Pirinač sa leblebijama na turski način
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 6
05/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno45 min.
Porcije4
"Turski recept za pirinač sa leblebijama - klasika koji želimo da vidimo u našoj kuhinji"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Za ovaj turski pilav šargarepe se olljušte i narendaju. Čenovi belog luka se iseckaju na sinto ili seku na kriške.

Paradajz se oljušti i samelje, a može direktno da se koristi i konzervisan ili kao gotov pire.

2. Maslac se zagreva sa uljem i u njemu se zaprži narandana šargarepa, beli luk i lovorov list. Preporučljivo je da kuvate pirinač u tiganju.

3. Stavlja se pirinač, prethodno opran od skroba, i meša se dok ne postane kristalan.

4. Sipa se paradajz, a nakon dva minuta se naliva voda, prema proporcijama ukazanim na pakovanju pirinča.

5. Dodaje se so, skuvane leblebije i začini - bez svežeg peršuna.

Jelo se ostavlja da vri na umerenoj vatri dok ne upije tečnost. Na početku može da se meša i ako se primeti da se lepi po dni, da se smanji vatra za još jedan stepen.

6. Gotov pirinač sa leblebijama na turski način se posipa iseckanim svežim peršunom i servira se nakon što odstoji 3-4 minuta.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: