Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Italijanski seoski hleb

Italijanski seoski hleb

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Italijanski seoski hleb
Fotografije: Gordana Danilov
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Italijani znaju kako se to radi - ukusan, mekan, sa hrskavom koricom"

Potrebni sastojci

  • pšenično brašno - 500 g
  • ražano brašno ( ili mešavina za hleb) - 150 g
  • suvi kvasac - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 25 ml
  • morska so - 1 kašičica
  • topla voda - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi za mešenje sjediniti suve sastojke sa maslinovim uljem i dolivajući toplu vodu zamesiti glatko testo.

Pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti 45 minuta na toplom mestu.

Nakon narastanja testa formirati veknu (ili dve), položiti je u podmazan i brašnom posut kalup, premazati uljem, ponovo pokriti i ostaviti da raste još 30 minuta.

Za to vreme zagrejati rernu na 200°C.

Peći 30-40 minuta uz povremeno premazivanje površine hleba toplom vodom, čime se postiže hrskavost korice.

Pečenu veknu umotati u čist kuhinjski ubrus, a nakon 15 minuta otkriti i ostaviti da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: