Način pripreme
Od belanaca, vode i svežeg mleka zamesite testo. Ostavite da stoji pola sata.
Razvucite na mnogo tanku koru. Isecite krugove čašom.
Stavite od nadeva u sredinu. Polovinu od kruga namažite umućenim belancem, savijte na dva dela kao školjka i pritisnite da se lepo zalepi.
Stavite na vatru u duboku šerpu sa posoljenom vodom da provri.
Sipajte 2-3 supene kašike ulja. Kad provri stavite peljmene i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite rešetastom kašikom u pleh.
Oljuštite krompir i isecite na krupnije kockice. Sipajte ih u istu posoljenu vodu i kuvajte dok ne budu gotiv, pazite da se ne prekuvaju.
Izvadite ih rešetkastom kašikom u varenike.
U kaseroli propržite brašno sa alevom paprikom.
Razredite sos vodom i prelijte peljmene sa krompirom.
Servirajte tople.