Način pripreme
Patku operite i ocedite od vode. Sastojke za marinadu pomešajte i patku lepo natrljajte spolja i iznutra. Prebacite u kesu za pečenje i ostavite nekoliko sati na hladnom.
Bulgur prelijte sa malo hladne vode i ostavite sa strane.
Iznutrice, zajedno sa vratom (podeljenim na dva dela) operite i prelijte u šerpi sa malo vode i prstohvatom soli. Kuvajte.
Vrat prebacite u kesu za pečenje u patku, a iznutrice potopite. Bujon od kuvanja ostavite za nadev.
U tiganju ugrejte ulje i u njemu prorpžite luk, dodajte pečurke, beli luk i iseckane iznutrice. Nakon dva-tri minuta uz neprestano mešanje dodajte bulgur, oceđen od vode. Nakon minut- dva dodajte po malo bujona dok bulgur doovljno ne nabubri.
Začinite korijanderom, solju i biberom i skinite sa vatre. Pospite iseckanim peršunom i strukom morača i promešajte.
Nadevom napunite patku i otvor učvrstite sa dve čačkalice za zube. Kesu za pečenje zavežite i izbušite čačkalicama za zube od od leša patke. Kesu sa patkom prebacite u pleh, patka treba da bude sa leđima na gore. U pleh sipajte vodu - oko 1 prst.
Prebacite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni (180 stepeni sa ventilatorom) i pecite oko 35 minuta. Nakon toga smanjite na 180 (160 sa ventilatorom i pecite još oko 2 sata.
Periodično proveravajte vodu u plehu i ako je potrebno dodajte . Poslednjih 30 minuta kesu sa patkom okrenite da se zapeče i sa druge strane i da dobije lepu boju.
Nakon što pečena patka bude gotova, ostavite 30 minuta da stoji u isključenoj rerni.
Patku u kesi servirajte odvojenu na komade, ukrašenu nadevom.
Prijatno!