Način pripreme
Za ove krekere bez glutena sameljemo samo brašno od leblebija, a može se koristiti i ista gramaža gotovog.
Ako ćete mleti sami, treba da imate jak uređaj, pošto su zrna veoma tvrda. Nemojte da se uplašite od zvuka, koji će se čuti u početku kad ih meljete, što je potpuno normalno.
Ja ga pravim u termomiksu na funkiji turbo, zavrtim nekoliko puta da se lepo izdrobe zrna, a posle podesim na 30 stekundi do 1 minuta na desetoj brzini i tako dobijam fino brašno od leblebija bez primesa.
U njega dodajemo druge dve vrste brašna, hladan maslac u komadićima, so i dve-tri kašičice svežeg mleka ili surutku (ostaje mi od pravljenja domaćeg kačkavalja, ali koristite mleko ako nemate surutku).
Direktno zamesimo u aparatu, naravno može i ručno. Testo je lomljivo zbog nedostatka glute, zato bi bilo teško za razvlačenje i isecanje krekera.
Iz toga razloga ja uvaljam male loptice i spljeskam ih i istanjim. Ako je mekano i teško za oblikovnanje, dodajemo još neko brašno.
Kalup nije potrebno da bude savršen, ali debljina krekera treba da bude jednaka da bi se ravnomerno ispekli.
Poređamo u dva pleha i pečemo jedan, pa drugi na 190 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 12 minuta. Pratimo ih da ne zagori.
Gotovi su kad počnu da mirišu i lepo ne porumene po ivicama - najsigurniji indikatorm.
Ostavljamo da se ohladi u plehu i onda poređamo u posudu i serviramo omiljeno domaće predjelo za grickanje u svako doba dana.
Mrve se, veoma su ukusni krekeri sa brašnom od leblebija.