Način pripreme
1. Izmrvite 10 g kvasca u 60 ml vode, sipajte brašno da prethodno fermentiše i mešajte dok ne dobijete glatku kašu. Stavite u posudu, koja se hermetički zatvara i stavite u frižider na jednu noć.
2. Izvadite smesu sa kvascem iz frižidera 20-30 minuta pre nego što počnete da pripremate ražani hleb.
3. Sipajte u posudu ražano integralno brašno, prosejte u njega belo i pomešajte sa solju.
Napravite udubljenje u sredini i u nejga sipajte lagano 300 ml mlake vode, izmrvite drugih 10 g kvasca i dodajte i nadošao kvasac od prethodnog dana.
4. Počnite da mesite testo, koje je hidrirano, tj. mekše nego obično. Ako vam se previše lepi, možete dodati brašno, ali pazite da ne bude previše tvrdo. Kad dobije elastičnog, prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu i mesite bar 10 minuta. Da se ne lepi namažite ruke uljem.
5. Vratite testo u posudu, prethodno je namažite. Pokrijte i ostavite 1 sat.
6. Uzmite redom četiri ivice testa, vucite i savijajte, ponovo ostavite na sat vremena i ponovite proceduru još jednom.
7. Iz posude izvadite testo u pleh, u kojem ćete peći. Naborana strana treba da bude odozgo, tako bude lepši i autentičniji, kao seoski hleb. Nema potrebe da pravite proreze po površini, samo posipte brašnom. Ostavite 30-40 minuta.
8. Ugrejte rernu na visoku temperaturu 240. Stavite hleb, naprskajte ivice vodom i brzo zatvorite vrata. Pecite 10 minuta na toj temperaturi i posle smanjite na 200 stepeni još 20 minuta ili dok ne udarite po korici i čuje se zvuk praznine.
9. Stavite seoski hleb da se ohladi na rešetku i onda isecite na trpezi.
Ostaćete očarani ovim raskošnim seoskim hlebom sa raži i hrskavom koricom jedinstvenog mirisa.