Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Jednostavan ražani hleb

Jednostavan ražani hleb

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k417
Jednostavan ražani hleb
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 3
09/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Sjajan hleb sa hrskavom koricom i mekom unutrašnjošću"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 7 g, suv
  • voda - 200 ml, topla
  • med - 40 g
  • maslinovo ulje - 15 ml
  • so - 1/2 kašičice
  • brašno - 115 g, ražano
  • brašno - 200 g, belo
  • pistaći - 1/2 šolje (sirovi, oljušteni i isečeni)
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi pomešamo kvasac, toplu vodu, med i dve kašike belog brašna.

Sve to promešamo veoma dobro i ostavljamo oko 10 minuta sa strane.

Spremamo posudu za pečenje, blago namažemo dno i zidove masnoćom i stavljamo papir za pečenje.

U drugoj posudi pomešamo dve vrste brašna, a dodajemo i so.

Pravimo udubljenje i sipamo unutra aktiviran kvasac i maslinovo ulje.

Zamesimo meko testo, a mešenje traje oko 10-15 minuta.

Na radnu površinu stavljamo testo i dodajemo pistaće.

Dodatno zamesimo da se koštunjavo voće rasporedi ravnomerno u testu.

Oblikujemo po želji i stavljamo u posudu za pečenje.

Ja sam oformila loptu, uvila krpom i ostavila da naraste.

Nakon što je hleb udvostručio svoj obim, pravim tri razreza i posipam brašnom.

Uključujem rerni da se zagreje na 220 stepeni. Nakon što se zagreje stavljamo hleb da se peče.

Pečenje traje oko 35-40 minuta.

Nakon što se ispeče vadim iz posude za pečenje i ostavljam da se ohladi.

Jednostavn ražani hleb je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: