Način pripreme
Očistite artičoku od spoljašnjih debelih listova dok ne dođete do krehkih.
Isecite po sredini i prepolovite. Skinite nožem mahovinu u osnovi povrća. Ustvari artičoka je cvet, ne povrće! :)
Isecite polovine na male kriške i potopite 30 minuta u hladnu vodu sa sokom jednog limuna.
U tiganju ugrejte 1 šoljicu maslinovog ulja. Stavite oljuštene čenove i sitno iseckani peršun.
Ostavite malo za posipanje pre serviranja jela.
Stavite u tiganj dinstanu artičoku, prelijte belim vinom i 1 šoljivom vode. Poklopite posudu i dinstajte dok artičoka ne omekša i pokrijte parčićima mocarele.
Pecite povrće u rerni dok ne dobije lepo boju na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.
Pre serviranja pospite artičoku u rerni mocarelom sa sitno iseckanim peršunom!