Način pripreme
Na početku napomena da postoji i biljna mast, za one koji ne jedu svinjsku. Viđala sam u Rodi, Vital proizvodi.
Umutiti mast i šećer, dodati jaja, a zatim i ostale sastojke. Podeliti na pola.
U veliki đuveč (moj je dimenzija 41x27) rastanjiti rukom polovinu testa, zatim poređati rendane jabuke, u koje smo prethodno umešali cimet i prezle, a preko drugu polovinu testa tako što dlanovima rastanjimo manje komade, pa slažemo jedno do drugog i na kraju utabamo dlanovima da ne bude razmaka.
Peče se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 do 55 min u zavisnosti od jačine rerne.
Najbolje proveriti čačkalicom, pa ako izađe suva, bez testa, lenja pita je gotova! Čim se izvadi iz rerne, posuti prah šećerom.
Uglavnom ne možemo da čekamo da se ohladi, pa sečemo toplu, ali sutradan je nešto najlepše i najmekše na svetu! Topi se i ne mora da se žvaće. Možda je zato i dobila ime :) Prijatno!