Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Najbrža i najsočnija lenja pita koju ste ikada probali

Najbrža i najsočnija lenja pita koju ste ikada probali

IvanaIvana
Šegrt
2229101
Najbrža i najsočnija lenja pita koju ste ikada probali6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
10
"Jednostavno se priprema, a pokupi sve komplimente"

Potrebni sastojci

  • mast - 250 g
  • šećer - 250 g
  • jaja - 3 komada
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kora limuna - od 1 limuna
  • brašno - 650 g
  • nadev
  • jabuke - 2, 5 kg, slatke
  • cimet - 2 k.k.
  • prezle - 2 supene kašike
  • za posipanje
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Na početku napomena da postoji i biljna mast, za one koji ne jedu svinjsku. Viđala sam u Rodi, Vital proizvodi.

Umutiti mast i šećer, dodati jaja, a zatim i ostale sastojke. Podeliti na pola.

U veliki đuveč (moj je dimenzija 41x27) rastanjiti rukom polovinu testa, zatim poređati rendane jabuke, u koje smo prethodno umešali cimet i prezle, a preko drugu polovinu testa tako što dlanovima rastanjimo manje komade, pa slažemo jedno do drugog i na kraju utabamo dlanovima da ne bude razmaka.

Peče se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 do 55 min u zavisnosti od jačine rerne.

Najbolje proveriti čačkalicom, pa ako izađe suva, bez testa, lenja pita je gotova! Čim se izvadi iz rerne, posuti prah šećerom.

Uglavnom ne možemo da čekamo da se ohladi, pa sečemo toplu, ali sutradan je nešto najlepše i najmekše na svetu! Topi se i ne mora da se žvaće. Možda je zato i dobila ime :) Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: