Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Punjeno pile na severnjački način

Punjeno pile na severnjački način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Punjeno pile na severnjački način
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Tako su punili pile u Severnoj oblasti, da budemo iskreni, planiramo da ukrademo ideju"

Potrebni sastojci

  • pile - otprilike 1.200 kg, celo
  • krompir - 400 g
  • beli luk - 4 komada, čenovi, bugarski (i cela glavica za zatvaranje pileta)
  • praziluk - 1 debeli stručak
  • kravlji maslac - 50 g
  • so
  • biber - po ukusu
  • divlja nana - 1 kašičica, suva
  • čubar - 1 kašičica, suva
  • piskavica - 1 ravna kašičica
  • ljuta aleva paprika - prstohvat, krupno mlevena
* merne jedinice

Način pripreme

U tiganj stavite maslac i iseckani praziluk i čenove belog luka.

Dinstajte dok praziluk ne omekša. Dodajte skuvane i izgnječene krompire i kratko ih propržite. Sklonite sa ringle. U nju dodajte so, piskavicu, čubar, suvu divlju nanu i ljutu alevu papriku.

Operite i veoma dobro očistite pile od ostalih pera. Veoma dobro ga posolite iznutra i spolja. Ovo uradite i sa crnim biberom.

Pile napunite nadevom od praziluka i krompira. Ukoliko vam ostane nadev, jedite kao krompir salatu, veoma je ukusna.

Postoje dve varijante - da zašijete pile ili da zatvorite otvor glavicom belog luka (kao što sam uradila, konzistencija je gusta i nema opastosti da će izaći).

Premažite punjeno pile maslacem ili uljem. Pecite na 200 stepeni 80 minuta ili dok dobro ne porumeni, nagledajte.

Moguće je da ga još pečete, zavisi od rerne i veličine vašeg pileta.

U tepsiju sipajte malo vode i s vremena na vreme polivajte pile dok se peče.

Bude predivno u kesi za pečenje. Preporučujem vam tako, nije potrebno da polivate pile, dinsta se i predivno peče.

Prijatno pripremanje i konzumacija ovog veoma ukusnog punjenog pileta na severnjački način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: