Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Jedno testo - dve vrste peciva: lepinje i placke

Jedno testo - dve vrste peciva: lepinje i placke

IvanaIvana
Šegrt
2229101
Jedno testo - dve vrste peciva: lepinje i placke
Fotografije: Ivana
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Da jednim udarcem oborite dve muve - kao što kaže izreka"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 700 g
  • voda - 200 ml
  • mleko - 200 ml
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 2 k.k.
  • so - 2 k.k.
  • ulje - 4 s.k.
  • masnoća - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

U mlaku vodu i mleko, dodati šećer i kvasac i ostaviti da zapeni. Preručiti u posudu za mešenje, dodati ulje i postepeno dodavati brašno i so. Testo treba da bude ređe i lepljivo. Ostaviti oko 40 min da nadođe.

U duboki tanjir staviti 2-3 kašike brašna, a zatim kašikom izvaditi komad testa, ubaciti u tanjir sa brašnom i koristeći se tim brašnom oblikovati lepinjicu, staviti je u pleh i rastanjiti prstima na debljinu od 1.5 cm.

Meni u pleh stane 5 do 6 lepinjica, jer se ostavlja razmak među njima, kako bi svaka imala lepu koricu. Ostaviti 10 min da odmore, a zatim ih peći 30 minuta na 200 stepeni.

Od preostalog testa formirati manje loptice - meni je ispalo 6 komada, ostaviti ih 10-ak minuta pokrivene da odmore, a zatim rastanjiti oklagijom, zaseći nožem po sredini kako bi se testo ravnomerno ispržilo i pržiti na malo masti ili ulja sa obe strane po minut do dva.

Lepinjice služiti uz ručak, a pržene placke poslužiti kao desert uz džem ili čokoladni krem.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3.5
50
41
31
20
10
Oceni: