Način pripreme
Špageti bolonjeze po originalnom italijanskom receptu koji će vas prebaciti u vašu voljenu Italiju.
Crni luk, šargarepu i celer sitno iseckajte. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju ili šerpi i dinstajte povrće na umerenoj vatri 4-5 minuta dok ne omekša.
Povrću dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni i potpuno se pretvori u mrvice.
Sipajte crno vino i kuvajte 3-4 minuta dok alkohol ne ispari.
Sipajte paradajz sos i dodajte lovorov list. Smanjite vatru na nisku, ostavite da se sos krčka oko 2 sata, povremeno mešajući.
Kada je sos za špagete gotov, dodajte sveže mleko, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.
Skuvajte špagete u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju (obično 8-10 minuta). Posle kuvanja, ocedite ih, ali ostavite malo vode za eventualno razblaživanje sosa.
Stavite špagete u šerpu, dodajte 3-4 dobre kašike sosa, 1 kutlaču vode u kojoj se kuvala testenina, maslac i parmezan, mešajte dok voda ne ispari.
Skuvane špagete stavite na tanjir, obilno prelijte bolonjeze sosom i pospite ljuspicama parmezana. Ukrasite listom bosiljka.
Testenina Bolonjeze postaje veoma ukusna kada se priprema po ovom italijanskom receptu. Probajte!
Prijatno :)