Način pripreme
Batake staviti u posudu za kuvanje i naliti vodom. Dodati jednu šargarepu isečenu na kolutove i kuvati dok bataci ne omekšaju.
U drugoj posudi na zagrejanom ulju propržiti crni luk i šargarepu isečene na kockice. Dodati pirinač (ne ispirati ga) pa i njega par minuta propržiti sa lukom i šargarepom uz neprestano mešanje. Naliti 4 šolje vode, delimično poklopiti i ostaviti da se krčka na tihoj vatri uz povremeno mešanje.
Kad su bataci skoro kuvani, izvaditi ih i rasparčati. Komade mesa dodati u pirinač, naliti dve kutlače supe od bataka i ostaviti da se krčka dok pirinač ne upije tečnost. Dodati začine, promešati i isključiti ringlu.
U supu od bataka dodati testeninu, malo prokuvati i služiti pre pilava. Takodje, umesto dodavanja testenine, supa se može zamrznuti u manjim posudama i dodavati po potrebi u razna druga jela.