Način pripreme
Celo pile se odvoji od kostiju, pri čemu se sklanjaju krilca i sve kosti. Treba da se dobije veliko parče piletine koje se stavlja u posudu. Natrlja se solju, biberom, posipa se ruzmarinom i majčinom dušicom, preliva se vinom i ostavlja se tako pola sata.
Zaprže se iseckani praziluk, beli luk i sitno isečene pečurke. Izdinstaju se dok dobro ne omekšaju i začinjavaju se solju i biberom.
Mariniranu piletinu namažite sa malo senfa i topljenog sira, rasporedite zaprženo povrće. Ako ga je mnogo, ne stavljajte sve. Poređajte odozgo kriške kiselih krastavčića, kukuruz, kriške kačkavalja i opet namažite topljenim sirom.
Pažljivo uvijte piletinu u rolat i zatvorite je čačakalicama ili uvijte koncem. Prebacite rolat u namazanu posudu za pečenje i prelijte ga sa malo masnoće i još 100 ml vina.
Stavite da se peče pod folijom 45 minuta u zagrejanoj rerni. Sklonite foliju, prelijte sokom i ponovo vratite u rernu da se dopeče. Čim je skoro gotovo, izvadite ga, namažite sa malo topljenog sira i pospite kačkavaljem.
Vratite pileći rolat sa topljenim sirom da se zapeče dok ne preplane.