Pileće meso spada u najomiljenija mesa u balkanskoj kuhinji. Priprema pilećeg mesa je jedna od prvih stvari koje svaka domaćica nauči, ali je dobro znati i kako se sve ova vrsta mesa može marinirati.
Pri marinadi meso dobija bolji ukus i spremno je za dalje spremanje, a postoje i takve marinade u kojima meso može stajati i duže vreme. Može se staviti u tegle i koristiti bilo kada. Evo nekoliko ideja za mariniranje pilećeg mesa:
Tradicionalna marinada za pileće meso
Potrebni sastojci: 1 pile, 100 ml ulja, 3 glavice luka, 1 veza sitno iseckanog peršuna, 3 - 4 kriške limuna, 100 ml sirćeta, 20 zrna bibera, 250 ml vode, so po želji
Priprema: Pile dobro operite i neka odstoji 2 sata u marinadi, koju ste pripremili od nabrojanih sastojaka. Pile se zajedno sa marinadom kuva i kada je gotovo, marinadu procedite, pa dobijenim sosom prelijte pile i poslužite.
Marinada za piletinu, sa kojom se meso može konzervirati i čuvati duže
Potrebni sastojci: 2 kg pilećeg mesa ili 1 kokoška, 40 g soli, 7 g bibera, 7 zrna pimenta, 2 lovorova lista, 200 ml sirćeta, 150 ml ulja
Priprema: Kada meso dobro operete i očistite, isecite ga na veće komade i stavite da se kuva. Bujonu dodajte lovorov list, sirće, biber, piment i so. Kada je sve gotovo, ostavite da se ohladi.
Pileće meso stavite u tegle, prelijte bujonom u kome se kuvalo, a preko sipajte malo ulja. Tegle čuvajte na hladnom mestu.
Pikantno egzotično pileće meso u marinadi
Potrebni sastojci: 500 g pilećeg filea, 3 kašike soka od limuna, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike sitno iseckanog ruzmarina, 1 kašičica aleve paprike, 1 kašičica bibera, 4 isitnjenih čenova belog luka, 3 kašičice ulja
Način pripreme: Sve začine sem ulja pomešajte u velikoj činiji i dobro promešajte. Pileće meso potopite u marinadu i neka odstoji 1 sat u frižideru, ali s vremena na vreme začine promešajte i prelivajte meso. Nakon toga ocedite meso i propržite ga sa obe strane zajedno sa uljem.
Još ukusnih recepata sa piletinom
Komentari