bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Škampi na tajlandski način

Škampi na tajlandski način

Anika VoitAnika Voit
Početnik
21191k24
Škampi na tajlandski način
Fotografije: Anika Voit
1 / 2
22/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Jedan od najstarijih začina - šafran, dodajte malo pre nego što sklonite škampe sa vatre, da ne izgubi svoju aromu zbog visoke temperature"

Potrebni sastojci

  • škampi - 500 g, po mogućstvu oljušteni
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • so - 2 - 3 prstohvata
  • beli luk - 4 čena
  • mirođija - 1/2 vezice
  • belo vino - 1/2 šolje
  • biber - sveže mleven
  • čili - 1 kašičica
  • šafran - 1 prstohvat
  • sos od ostriga - 2 kašike
  • sok od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrevamo maslinovo ulje u tiganju sa visokim zidovima.

Čim se zagreje direktno u njemu izgnječite čenove belog lujka. Zapržite dok ne postanu zaltasti.

Dodajte škampe i podignite tiganj nekoliko puta, da se dobro pomešaju sa maslinovim uljemi belim lukom.

Izbegavajte da mešate mnogo energično, da ne biste izgnječili škampe. Ostavite ih u tiganju 3-4 minuta.

Nakon što sipate vino, začinite solju i sveže mlevenim biberom. Po želji, i ako volite, stavite i jednu kašičicu čili sosa.

Dodajte i mirođiju isečenu na veoma sitno. Ostavite na rignli dok vino ne ispari. Nekoliko pita rastresite, da se bolje pomešaju sastojci.

Na kraju dodajte dve kašike sosa od ostriga, ako ga nemate, zamenite soja sosom. Šafran dodajte skoro minut pre nego što ih sklonite sa vatre.

Škampi na tajlandski način su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: