Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Božićni slatki hleb Štolen

Božićni slatki hleb Štolen

YtsankovaYtsankova
Početnik
4
Božićni slatki hleb Štolen3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Izazivamo vas da već sada napravite ovaj tradicionalni nemački kolač, s kojim ćete dočekati sve najomiljenije ljude za vreme Božićnih praznika"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • belo brašno - 450 g, tip 500
  • šećer - 100 g (beli ili smeđi)
  • so - prstohvat
  • kvasac - 8 - 12 g, instant, suvi
  • kora limuna - 1 kašičica
  • kora pomorandže - 1 kašičica, izrendana
  • cimet - 1/2 kašičice
  • muskatni oraščić - 3/4, mleveni
  • sveže mleko - 200 g, mlako
  • jaja - 2 komada, veličina L
  • maslac - 150 g, meki u kockicama
  • brašno - 80 g, za premesiti
  • Za nadev
  • suvo grožđe
  • brusnice - 250 g
  • kajsije - 170 g, tanko iseckane
  • blanširani bademi - 80 g, sitno iseckani (ili drugi orašasti plodovi)
  • rum - 10/25 ml (ili 3/6 kašljica esencije ruma)
  • Po izboru
  • čokolada
  • marcipan
  • ratluk
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa testom za slatki hleb:

1. Prosejte brašno u veliku posudu i dodajte šećer, so, kvasac, izrendane kore citrusa, cimet i muskatni oraščić i dobro izmešajte.

2. Napravite udubljenje u brašnu i dodajte mleko, jaja i meki maslac iseckan na kockice (može da se zameni kokosovim uljem ili kakao maslacem). Mešajte kašikom dok se ne oblikuje grubo testo (6-10 minuta).

(Ukoliko imate misker sa dodatkom za testo, možete da ga iskoristite za početno mešenje testa.)

3. Umesite testo na nabrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično (ovo bi oduzelo otprilike 6-8 minuta).

4. Vratite testo za Štolen nazad u posudu i dobro pokrijte streč folijom ili blago namočenom kuhinjskom krpom. Ostavite ga da naraste na sobnoj temperaturi dok minimalno udvoji svoj obim (između 2 i 10 sati)

5. Dok testo raste, pomešajte suvo voće i bademe u maloj posudici i dodajte rum.

6. Nakon što je testo već uduplalo svoj ovim, premesite ga otprilike 2-3 minute.

7. Radite na blago nabrašnjenoj radnoj površini i oblikujte testo po vašem izboru, može da bude ispleteno u 2 pletenice ili u 1 venac.

8. Ukoliko imate 2 Štolena, ostavite barem 4-5 prstiju rastojanja između njih u tepsiji.

9. Tepsiju pokrijte streč folijom ili blago navlažnjenom krpom i ostavite slatke hlebove da narastu na otprilike 20-40 minuta.

10. Zagrejte rernu na 170-180°C. Pecite ih otpilike 45-60 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotovi.

Po izboru:

Malo pre nego što slatki hlebovi budu gotovi, istopite otprilike 150 g maslaca u maloj šerpici. Izvadite tepsiju iz rerne i slatke hlebove obilno premažite istopljenim maslacem. Obilno ih pospite šećerom u prahu dok su još uvek vrući.

Božićni slatki hleb Štolen se konzumira ohlađen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: