Način pripreme
U posudu sipajte 100 ml svežeg mleka. Dodajte rum i brendi. U slučaju da pravite domaću keks tortu za decu, ne stavljajte alkohol. Možete da povećate količinu mleka ili da dodajte esenciju od jagode.
Uzmite posudu za pečenje 20x20 cm. Poređajte u nju sloj keks, prelivenog mlečnom smesom.
Pripremite krem za tortu sa jagodama tako što zagrevate preostalo mleko sa šećerom na ringli. Odvojte mali njega sa strane.
Razbijte jaja, promešajte kratko, sipajte izdvojeno mleko, skrob i vanilin šećer. Umutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je u mleko na ringli pre nego što provri.
Smanjite jačinu ringle i kuvajte dok ne dobije gustu konzistenciju. Važno je da spremite aromatičan krem za tortu na laganoj vatru, da ne zagori. Čim je gotov, dodajte maslac, ponovo promešajte i sklonite sa vatre.
Sipajte krem preko keks kore. Stavite još jedan red keksa, posle slatko od jagoda, pa krem, ponovoite, dok ne završite kremom.
Čim se nepečena torta ohladi, ostavite je na hladnom bar 4 sata ili ceo dan. Pokrijte je providnom folijom.
Kada se raskošna torta već stegla, stavite još malo slatka, pospite usitnjenim i blago na tiganju zapečenim orasima. Možete da koristite samo orahe ili pomešane sa pekan orasima.
Ukrasite parčićima svežih jagoda i servirajte keks tortu sa mnogo krema i jagoda.