Način pripreme
Skuvajte patlidžane u slanoj vodi oko 15-20 minuta, na početku dva puta menjajući vodu da biste uklonili gorčinu.
U odgovarajućem tiganju ispržite na 5-6 kašika maslinovog ulja luk, praziluk i beli luk.
Dodajte paradajz pire i ljutu papriku i dobro ih upržite uz stalno mešanje.
Dodajte dobro oprani bulgur, nanu, sitno iseckanu brusnicu, so i biber. Promešajte dobro.
Ako imate sos od nara, sada je vreme da ga dodate.
Nalijte 1 šolju vrele vode i na laganoj vatri, pustite da je bulgur upije.
Napunite patlidžane. Rasporedite ih uspravno u odgovarajuću posudu, poklopite tanjirom ili umotajte folijom kao sarme, nalijte još vode da ih pokrije i pecite ukusne punjene patlidžane u umerenoj rerni.
Punjene suve patlidžane (Kuru Dolma) poslužite sa gustim jogurtom ili kiselim mlekom sa seckanom nanom unutra.