Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Punjeni sušeni patlidžani (Kuru Dolma)

Punjeni sušeni patlidžani (Kuru Dolma)

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14535764
Punjeni sušeni patlidžani (Kuru Dolma)
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Poklanjamo vam jedan nezaboravni ručak ili večeru uz ove fantastične punjene sušene patlidžane"

Potrebni sastojci

  • sušeni patlidžani - 1 svežanj
  • bulgur - 1 šolja (ili pirinač)
  • crni luk - 1 glavica, sitno iseckan
  • praziluk - 1 stabljika
  • paradajz pire - 2 - 3 kašike
  • beli luk - 2 seckana čena
  • brusnice - 1 šaka, suve
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica (u Turskoj imaju onu koja liči na pastu)
  • nana - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • sos od nara - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte patlidžane u slanoj vodi oko 15-20 minuta, na početku dva puta menjajući vodu da biste uklonili gorčinu.

U odgovarajućem tiganju ispržite na 5-6 kašika maslinovog ulja luk, praziluk i beli luk.

Dodajte paradajz pire i ljutu papriku i dobro ih upržite uz stalno mešanje.

Dodajte dobro oprani bulgur, nanu, sitno iseckanu brusnicu, so i biber. Promešajte dobro.

Ako imate sos od nara, sada je vreme da ga dodate.

Nalijte 1 šolju vrele vode i na laganoj vatri, pustite da je bulgur upije.

Napunite patlidžane. Rasporedite ih uspravno u odgovarajuću posudu, poklopite tanjirom ili umotajte folijom kao sarme, nalijte još vode da ih pokrije i pecite ukusne punjene patlidžane u umerenoj rerni.

Punjene suve patlidžane (Kuru Dolma) poslužite sa gustim jogurtom ili kiselim mlekom sa seckanom nanom unutra.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: