Način pripreme
Ogulite korenje paškanata i mandolinom ih isecite na fine kolutove ili trakice.
Posolite i ostavite da blago omekšaju.
Zagrejte više ulja u tiganju na umerenoj vatri.
Ogulite i u masnoću stavite čenove belog luka - cele, ali blago zgnječene ili iseckane.
Dodajte i ljutu papričicu i grančicu majčine dušice.
Kada beli luk počne da dobija boju i kada je omekšao, izvadite sve iz masnoće. Ona se aromatizovala i spremna je da bude korišćena za prženje paškanata i njegovo pretvaranje u čips od povrća.
U tankom sloju stavite fine komadiće korenastog povrća (ako treba pržite ga u dva, tri puta, u zavisnosti od toga koliko je velik vaš tiganj)
Kada postanu zlatkasti, vadite ih na papirni ubrus kako bi se ocedili od ulja.
Sačekajte da se ohlade pre nego što poslužite.
Prženi paškanat garnirajte majčinom dušicom, belim lukom i ljutom papričicom, kao i po želji omiljenim mlečnim sosom.
Osim kao meze uz pivo možete da ga koristite i kao garnirung uz ribu i razna mesa, kao i da njime pospete različite kremsupe. Posebno dobar efekat će imati ako je dobro prepržen (ne izgoreo, naravno), zato što postaje hrskav kao čips.
Samu masnoću od prženja nemojte bacati - ona je aromatična i sjajna za korišćenje u raznim supama i bujonima ili drugim jelima. S obzirom na to da nije prženo u njoj na jakoj vatri, ulje nije pregorelo, a i dobro je za ponovnu upotrebu.
Prženi paškanat je izuzetno ukusan i ja sam sigurna da će vas prijatno iznenaditi.
Prijatno!