Način pripreme
Meso od petla operite pod tekućom vodom. Stavite ga u šerpu sa lagano posoljenom vodom da se kuva.
Za vreme kuvanja obrazovaće se pena. Odstranite je rešetkom.
Meso petla je žilavije od pilećeg mesa i zbog toga ga kuvajte bar 2 sata. Kada je gotovo, ocedite ga (možete sačuvati bujon od kuvanja), sačekajte da se meso ohladi i odstranite kožicu.
U tiganju zagrejte ulje.
U ulju dinstajte prethodno očišćeni i sitno naseckani luk.
Dinstajte ga do zlatne boje, a tada dodajte šargarepu. Ostavote da se dinstaju 5-6 minuta. Ako ispari voda i počnu da gore, dodajte još malo vode.
Red je na meso od petla da ga ubacite u tiganj, zajedno sa šoljom vrele vode. Poklopite i ostavite na srednjoj vatri oko pola sata.
Na samom kraju dodajte grašak i sitno seckani paradajz.
Začinite začinima i ostavite petla, dinstanog sa graškom i šargarepom još 20 minuta na vatri.