Način pripreme
Ostavite mleveno meso za ukusne sarme da odstoji na sobnoj temperaturi, sitno iseckajte luk i dodajte ga u mleveno meso, zajedno sa mlevenim crnim biberom, kuminom, salsom od paradajza i pirinčem. Lepo umesite smesu dok se pirinač i začini ravnomerno svuda ne rasporede. Ostavite da odmori 15 minuta.
Sirovu smesu uvijte u čvrste sarme u listove kupusa. (Ispada otprilike po 1 i 1/2 kašika po listu). Dno šerpe pokrijte uljem i ređajte sarme od kupusa jednu do druge da se ne bi raspale prilikom kuvanja.
U najvećoj šerpi iz kompleta se dobijaju 2 reda sarmi. Između sarmi rasporedite svinjsku mast u malim komadićima kako bi svi mogli ravnomerno da upiju (kiseli kupus mnogo voli masno).
Sarme sa mlevenim mesom pokrijte tanjirom odgovarajuće veličine tako da pritiska sve. Na tanjir sipajte alevu papriku i zrnca crnog bibera. Zalijte vodom dok se ne pokrije tanjir.
Ostavite da provri na najvišoj temperaturi na ringli, kad provri smanjite snagu na pola i ostavite da vri sa blago otvorenim poklopcem otprilike 90 minuta. Sada samo ostaje da uživate u nezaboravnom ukusu iz mog detinjstva sa mamicinim sarmama od kupusa!
Prijatno!
Komentari