Način pripreme
Isečemo tvrde žile listova kupusa. Na malo masnoće prethodno prodinstamo sitno iseckan crni luk, kada omekša i dobro se prodinsta, dodamo opran i oceđeni pirinač.
Mešamo dok malo ne postane staklast, dodamo začine, bez aleve paprike. Posle nekoliko minuta im dodamo polovinu tople vode potrebne za pirinač, tj. skoro 2 šolje Promešamo da je pirinač upije i pazimo da ne zagori.
Sa ugašenim šporetom dodamo mleveno ili sitno iseckano meso. Ponovo promešamo da se pomeša sa pirinčem.
Na svaki list kupusa, ako je veliki, prepolovimo ga, stavimo nadev sa pirinčem i mesom.
Uvijemo u sarme i ređamo u pleh ili u šerpu. Poprskamo ih uljem i alevom paprikom.
Kuvaju se u ekspres loncu nakon početka signala oko 3 do 5 minuta.
Dodamo preostalu toplu vodu i zatvorimo lonac. Ako su u rerni, stavimo u pleh i poprskamo uljem i alevom paprikom, zatvorimo aluminijumskom folijom. Tako da ostavimo na jakoj vatri oko sat vremena.
Skinite foliju i pecite oko 10 minuta dok ne porumeni. Ponekad nakon što se skuvaju u ekspres loncu, ređam sarme u pleh i samo ih pečem dok ne porumene.