Način pripreme
Stavite ribu da se odmrzava u frižideru prethodno veče kako bismo je kuvali narednog dana. Odmrznite morske plodove. Ako je vaša riba sveža, pripremite ukusnu riblju čorbu odmah.
Pripremite riblje filete i morske plodove. Propržite čen belog luka u velikom tiganju sa mlazom maslaca dok ne postane zlatkasto, dodajte koktel od morskih plodova (škampe, lignje, iverak i očišćene školjke), tako što ostavite sa strane riblje filete koje ćete dodati kasnije.
Sipajte čašu belog vina, dodajte pasirane paradajze, ostavite da se krčka 2-3 minute. Sipajte vodu, tako što je količine prema tome koliko želite da bude gusta vaša čorba, začinite solju.
Kuvajte riblju čorbu na umerenoj vatri 20-25 minuta.
Sada dodajte riblje filete, pečurke (lisičarke ili druge po izboru), očistite školjke i nastavite da kuvate još 8-10 minuta. Ovde je momenat da spomenem da školjke mogu da budu i zamrznute.
U međuvremenu operite listove bosiljka, posušite i propržite u vrućem maslacu na nekoliko trenutaka, koliko je potrebno da bosiljak pojača i odvoji svoju aromu. Iscedite na apsorbujućem papiru i držite ih sa strane.
Riblja čorba sa pečurkama lisičarkama je sjajna i bez školjki, samo sa morskim plodovima i ribljim filetima!
Sipajte čorbu tako što stavite šaku svežih listova bosiljka na svaki tanjir i servirajte, ukoliko želite poslužite sa krutonima. Ukoliko je supa sa školjkama preterano gusta, razredite je s malo vode.