Način pripreme
U dubokoj posudi umutite jaja, dodajte otopljeni maslac , zagrejano mleko, so i šećer, promešajte da se sastojci ujednače.
Izmerite 750 g brašna i dodajte mu suvi kvasac, pa promešajte.
Postepeno dodajte brašno ostalim proizvodima i umesite meko testo.
Umotajte ga i ostavite da se diže na toplom mestu oko 30 minuta ili dok ne udvostruči zapreminu.
U međuvremenu pripremite nadev.
U činiju narendajte sir i kačkavalj, dodajte sitno seckani, mladi luk i peršun, dodajte jaje, promešajte viljuškom.
Nauljenim rukama oblikujte kuglice malo veće od jajeta.
Kada se testo podiglo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i lagano razvaljajte, podelite na 7-8 jednakih kuglica, svaku kuglu razvaljajte u male pogačice i na sredinu svake stavite kuglu od nadeva sa sirom i kačkavaljem, sakupite krajeve pogačice i zalepite da se dobro zatvore.
Lagano pritisnite oblikovanu kuglu i zalepljenim delom okrenite je prema dole, rukama formirajte ravnu lepinju, ako vam je teško da koristite oklagiju, ali pazite da lepinja ne bude pretanka i da punjenje ne izlazi.
Na isti način pripremite sve pogačice.
Možete oblikovati hačapuri u oblik čamca.
Pre pečenja hačapurija, svaki hleb premažite razmućenim žumancem i pospite rendanim kačkavaljem.
Stavite hačapuri u pleh na papir za pečenje i pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok hleb ne porumeni.
Dok su još topli, namažite hačapuri maslacem i uživajte u njihovom divnom ukusu!
Hačapuri sa sirom, mladim lukom i kačkavaljem je spreman.