Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa tikvicama i plavim patlidžanom

Zapečeno jelo sa tikvicama i plavim patlidžanom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131851k
Zapečeno jelo sa tikvicama i plavim patlidžanom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Povrće i pravilni začini - to je sve što nam je potrebno za savršeno letnje zapečeno jelo"

Potrebni sastojci

  • za povrće
  • tikvice - 2 komada, srednja
  • patlidžan - 2 komada, manji plavi patlidžani
  • paradajz - 3 - 4 komada, srednji
  • za osnovu
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • crni biber - 1 - 2 prstohvata
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • ulje
  • za posipanje
  • prezle - 100 grama
  • so - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • margarin - 4 supene kašike, istopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Za naše zapečeno jelo od povrća tikvica i patlidžan se ogule i iseckaju na kolutove, ne mnogo tanke. Posipaju se solju i ostavljaju se sa strane.

Luk se iseče na kockice, a beli luk se usitni.

Proprže se u zagrejanom ulju sa začinima. Često se meša dok luk ne postane providan i dok ne omekne. Kada je gotov, skida se sa ringle.

U okruglu tepsiju se raspoređuje luk ravnomerno za osnovu.

Paradajzi se iseckaju na kolutiće.

Patlidžani i tikvice se blago posuše i zajedno sa paradajzima se ređaju u tepsiju od spolja ka unutra, tako što se naizmenično slažu paradajz, tikvica, patlidžan i tako dok ne nestanu količine. Pravimo ređano zapečeno jelo koje podseća na ratatuj.

Prezle se pomešaju u posudici sa začinima i zalivaju se istopljenim margarinom. Dobro se izmešaju kako bi se namočile sve prezle. Posipa se po povrću.

Zapečeno jelo se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni otprilike 20-30 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja i dok pečeno povrće ne bude gotovo.

Po želji uz zapečeno jelo sa tikvicama i plavim patlidžanom može da se servira veganski majonez.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: