Način pripreme
Pasulj se opere mnogo dobro i natopi se u hladnoj vodi 24 sata. Ljuska šarenog pasulja je tvrđa i treba dobro da se natopi pre kuvanja.
Nakon što se natopi stavlja se da vri, pri čemu se potom tri puta baca voda nakon što provri i sipa se nova.
Pasulj se kuva u četvrtoj vodi. Nakon što provri četvrta voda dodaje se soda.
Nakon što soda provri, meša se veoma dobro i dodaje se suvi luk i suva šargarepa.
Ostavlja se da vri 60 minuta, na laganoj vatri, pri čemu se povremeno meša.
Nakon 60 minuta se dodaju aleva paprika, maslinovo ulje i so.
Vri još 20 minuta, nakon čega se dodaje sitno isečena nana i majčina dušica.
Vri još 20 minuta, nakon čega se isključuje ringla i čorba od pasulja se ostavlja poklopljena na ringli. Čorba od šarenog pasulja sa svežom nanom je gotova.