Način pripreme
Pasulj skuvamo dok ne bude potpuno gotov bez dodavanja soli. Ocedimo od vode kuvani pasulj. Nakon toga pasriamo, ostavljamo jednu četvrtinu celih pasulja u smesu za teksturu.
Paradajz, šargarepu i luk sitno iseckamo. Tako isečeno povrće dinstamo dok ne omekša sa kašikom ulja (ti je jedina masnoća u receptu) i nakon toga pomešajte sa pasuljem.
Dodajemo so i začine i promešamo. Nakon što se smesa lepo ohladi umutimo jaja i dodajemo u nju.
Za vreme posta ili za vegan recepte možemo izbeći jaja.
U ovoj etapi smesa je zgusnuta, ali meka. Pripremite pleh obložen papirom za pečenje (možda bude potrbno pečenje iz dva puta, zavisi od veličine pleha). Od navedenih sastojaka dobijamo oko 16 ćuftica srednje veličine.
U slučaju da volite lepe i čvrste ćufte, možete dodati prezle ili brašno dok ne dobijete konsistenciju koja je slična lepljivom testu, uvaljajte u prezle i poređajte u pleh.
U slučaju da volite da ih ostavite što je zdravije moguće, oblikujte ih uz pomoć kašike u plehu i pospite sa malo prezli da se zapeče odozgo.
Pecite 10-15 mintua na 220 stepeni.