Način pripreme
Ogulimo i iseckamo povrće na sitne kockice: karfiol, crvenu cveklu, šargarepu, luk, krompir i sipamo ih u šerpu sa vodom u koju smo na dno stavili korpicu za kuvanje na pari. Kuvamo ih dok ne omekšaju.
Posebno u drugoj šerpi skuvamo narandžasto sočivo sa malo vode dok ne omekne i dok ne upije vodu, ali da ga ne prekuvamo i skidamo sa ringle.
Pomešamo povrće sa narandžastim sočivom i mešamo zajedno sa iseckanim belim lukom i začinima po ukusu - himalajskom solju, crnim biberom, alevom paprikom, kuminom, sušenim bosiljkom.
Lagano izgnječimo smesu prilikom mešanja.
Prokuvamo na nekoliko minuta, domaće konzervirane u teglama marinirane listove vinove loze.
U svaki list vinove loze uvijamo malo nadeva od povrća. Sarmice ređamo na korpicu za kuvanje na pari koju smo stavili u šerpu sa vodom na ringli. Poklopimo poklopcem i ostavljamo na nekoliko minuta da se dokuvaju i omeknu.
Poslužujemo ukusne posne sarme sa povrćem za ručak.
Zanimljiva ideja za drugačije netradicionalne sarmice od listova vinove loze koje mogu da iznenade sve svojim prijatnim ukusom.