Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme sa povrćem

Posne sarme sa povrćem

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Posne sarme sa povrćem
Fotografije: Iliana Parvanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
20
"Klasične sarme mogu da budu odlična varijanta za ručak ili večeru, ali da li ste zamišljali varijantu za sarme sa povrćem - isprobajte ovaj recept, sigurno ćete ga dodati u vašu svesku sa idejama"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - oko 20 komada (marinirani u teglici)
  • crvena cvekla - ½ mala glavica
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • krompir - 1 komad, srednji
  • karfiol - ½ šolje, iskidan
  • narandžasto sočivo - 1 šoljica
  • voda - 3 šoljice
  • beli luk - 1 čen
  • himalajska so - oko 2 kašičice, ravne (po ukusu)
  • crni biber - 1/3 kašičice
  • aleva paprika - 1/3 kašičice
  • kumin - 1/3 kašičice
  • bosiljak - 3 prstohvata (sušeni)
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulimo i iseckamo povrće na sitne kockice: karfiol, crvenu cveklu, šargarepu, luk, krompir i sipamo ih u šerpu sa vodom u koju smo na dno stavili korpicu za kuvanje na pari. Kuvamo ih dok ne omekšaju.

Posebno u drugoj šerpi skuvamo narandžasto sočivo sa malo vode dok ne omekne i dok ne upije vodu, ali da ga ne prekuvamo i skidamo sa ringle.

Pomešamo povrće sa narandžastim sočivom i mešamo zajedno sa iseckanim belim lukom i začinima po ukusu - himalajskom solju, crnim biberom, alevom paprikom, kuminom, sušenim bosiljkom.

Lagano izgnječimo smesu prilikom mešanja.

Prokuvamo na nekoliko minuta, domaće konzervirane u teglama marinirane listove vinove loze.

U svaki list vinove loze uvijamo malo nadeva od povrća. Sarmice ređamo na korpicu za kuvanje na pari koju smo stavili u šerpu sa vodom na ringli. Poklopimo poklopcem i ostavljamo na nekoliko minuta da se dokuvaju i omeknu.

Poslužujemo ukusne posne sarme sa povrćem za ručak.

Zanimljiva ideja za drugačije netradicionalne sarmice od listova vinove loze koje mogu da iznenade sve svojim prijatnim ukusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: