Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Valensijski namaz od paprika i bakalara

Valensijski namaz od paprika i bakalara

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k81516k1k
Valensijski namaz od paprika i bakalara
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
27/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
6
"Garantujemo da nećete zažaliti zbog ovog namaza sa paprikama i bakalarom"

Potrebni sastojci

  • crvene paprike - 400 g, pečene
  • bakalar - usoljeni, sušeni filet
  • beli luk - 10 čenova
  • maslinovo ulje - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U španskoj oblasti Valensija najpoznatija kulinarska dragocenost je paelja, poznata u celom svetu, ali daleko od toga da je jedino jelo kojim je bogata tradicionalna kulinarska kultura po ovim zemljama.

Jedno od najtipičnijih predjela napravljenih u Valensiji je i ovaj namaz sa pečenim paprikama, bakalarom (bacalao), belim lukom i maslinovim uljem. Srešćete je pod imenom Esgarraet.

Zapravo Esgarraet je istovremeno predjelo i namaz koji se jede sa prepečenim kriškama ili pak sjajno vrši ulogu i salate.

Sama riba bakalar je možda najvažniji sastojak, s obzirom na to da ona daje specifičan ukus. Koristi se specijalna riba koja je usoljena i poluosušena (u prošlosti, a i sada, ovo je sjajan način čuvanja). Da bi se pristupilo njenoj upotrebi, ona se stavlja u vodu na nekoliko sati ili jednu noć i tako se ukloni so, ali ne u potpunosti - ostaje blaga slano.

Naravno, nivo odsoljavanja zavisi i od jela koje se priprema za nju. Za naš esgaraet nije potrebno da stoji mnogo dugo kako bi ostala slana i na taj način da ne dodajemo dodatno soli.

U krajnjem slučaju, ako ne nalazite takav bakalar, onda možete da koristite i dimljeni i marinirani, ali ukus namaza će se promeniti.

I tako - riba se kida na komadiće. Paprike se očiste i seku na trakice. Za raznolikost i šareniji tanjir osim crvenih paprika može da se koristi malo zelenih i žutih.

U sve ovo se seče beli luk i zaliva se maslinovim uljem (obavezno lepo i aromatično maslinovo ulje).

Dobro se izmeša i ostavlja se da odstoji nekoliko sati, najbolje jednu noć.

Samo pripremanje esgaraeta je veoma jednostavno, ali ključ pravog autentičnog ukusa je upravo proces prestojavanja tokom kojeg se arome otpuštaju i mešaju do savršenog nivoa.

Probajte ovaj tradicionalni valensijanski namaz od paprika i bakalara i garantujem da nećete zažaliti.

Srećno i prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: