Način pripreme
U španskoj oblasti Valensija najpoznatija kulinarska dragocenost je paelja, poznata u celom svetu, ali daleko od toga da je jedino jelo kojim je bogata tradicionalna kulinarska kultura po ovim zemljama.
Jedno od najtipičnijih predjela napravljenih u Valensiji je i ovaj namaz sa pečenim paprikama, bakalarom (bacalao), belim lukom i maslinovim uljem. Srešćete je pod imenom Esgarraet.
Zapravo Esgarraet je istovremeno predjelo i namaz koji se jede sa prepečenim kriškama ili pak sjajno vrši ulogu i salate.
Sama riba bakalar je možda najvažniji sastojak, s obzirom na to da ona daje specifičan ukus. Koristi se specijalna riba koja je usoljena i poluosušena (u prošlosti, a i sada, ovo je sjajan način čuvanja). Da bi se pristupilo njenoj upotrebi, ona se stavlja u vodu na nekoliko sati ili jednu noć i tako se ukloni so, ali ne u potpunosti - ostaje blaga slano.
Naravno, nivo odsoljavanja zavisi i od jela koje se priprema za nju. Za naš esgaraet nije potrebno da stoji mnogo dugo kako bi ostala slana i na taj način da ne dodajemo dodatno soli.
U krajnjem slučaju, ako ne nalazite takav bakalar, onda možete da koristite i dimljeni i marinirani, ali ukus namaza će se promeniti.
I tako - riba se kida na komadiće. Paprike se očiste i seku na trakice. Za raznolikost i šareniji tanjir osim crvenih paprika može da se koristi malo zelenih i žutih.
U sve ovo se seče beli luk i zaliva se maslinovim uljem (obavezno lepo i aromatično maslinovo ulje).
Dobro se izmeša i ostavlja se da odstoji nekoliko sati, najbolje jednu noć.
Samo pripremanje esgaraeta je veoma jednostavno, ali ključ pravog autentičnog ukusa je upravo proces prestojavanja tokom kojeg se arome otpuštaju i mešaju do savršenog nivoa.
Probajte ovaj tradicionalni valensijanski namaz od paprika i bakalara i garantujem da nećete zažaliti.
Srećno i prijatno!