Način pripreme
Prosejte dve vrste brašna i dodajte u njih so. Promešajte i oformite udubljenje.
Sipajte unutra pivo, koje treba da je sa sobne temperature. Izmrvite kvasac, dodajte šećer i maslinovo ulje i promešajte blago kašikaom, tek toliko da se rastvore sastojci. Nakon toga zamesite meko testo.
Nije neophodno da čekate da se kvasac aktivira. Oblikujte testo u loptu i stavite u posudu, pokrivenu folijom i krpom.
Ostavite na toplom da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu. Meni je bilo gotovo za 40 minuta.
Na list papira za pečenje ravnomerno pospite ovsene pahuljice. Preko njih stavite testo i rukama oblikujte hleb u pravougaoni ili okrugli oblik u zavisnosti od posude u kojoj ćete peći.
Zajedno sa papirom prebacite u kalup za pečenje. Napravite nekoliko razreza oštrim nožem i ostavite da ponovo naraste još 20-30 minuta.
Pecite hlepčić u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
Nakon pečenja zavijte u čistu pamučnu krpu i stavite preko rešetke dok se ne ohladi.
Ražani hlepčić sa pivom je gotov.