Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Ražani hlepčić sa pivom

Ražani hlepčić sa pivom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Ražani hlepčić sa pivom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Sa kojim god jelom da jedete ovaj ražani hlepčić, uvek će biti mnogo ukusnije"

Potrebni sastojci

  • ražano brašno - 150 g
  • brašno od spelte - 150 g
  • kvasac - 10 g, svež
  • so - 1/2 kašičice, ravna
  • šećer - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • pivo - 200 ml
  • ovsene pahuljice - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte dve vrste brašna i dodajte u njih so. Promešajte i oformite udubljenje.

Sipajte unutra pivo, koje treba da je sa sobne temperature. Izmrvite kvasac, dodajte šećer i maslinovo ulje i promešajte blago kašikaom, tek toliko da se rastvore sastojci. Nakon toga zamesite meko testo.

Nije neophodno da čekate da se kvasac aktivira. Oblikujte testo u loptu i stavite u posudu, pokrivenu folijom i krpom.

Ostavite na toplom da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu. Meni je bilo gotovo za 40 minuta.

Na list papira za pečenje ravnomerno pospite ovsene pahuljice. Preko njih stavite testo i rukama oblikujte hleb u pravougaoni ili okrugli oblik u zavisnosti od posude u kojoj ćete peći.

Zajedno sa papirom prebacite u kalup za pečenje. Napravite nekoliko razreza oštrim nožem i ostavite da ponovo naraste još 20-30 minuta.

Pecite hlepčić u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.

Nakon pečenja zavijte u čistu pamučnu krpu i stavite preko rešetke dok se ne ohladi.

Ražani hlepčić sa pivom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: