Način pripreme
Isplaknite školjke u ledenoj vodi vodeći računa da su ljušture čiste.
Odvojte ukoliko želite da ih skuvate zajedno sa pirinčem. Druga opcija je da skuvate školjke očišćene od ljušturi i dodajte u pirinač. Izaberite kako vam se dopada.
Izdinstajte luk i šargarepe u kravljem maslacu i ulju u dubokom tiganju ili šerpi sa duplim dnom otprilike 8 minuta ili dok ne omeknu.
Ovde je trenutak ukoliko želite da dodate školjke sa ljušturom u istu posudu i dodajte bujon ili vodu. Dodajte pirinač, origano, mirođiju, so i crni biber u šerpu i ostavite da provri.
Smanjite ringlu i ostavite da krčka poklopljeno otprilike 20-30 minuta ili dok se pirinač ne skuva mešajući s vremena na vreme i uverite se da je na dnu ostala tečnost. Ostavite još tečnosti ukoliko je potrebno.
U poslednjih nekoliko minuta kuvanja izmešajte kockicu kravljeg maslaca. Kada je pirinač skuvan, izmešajte samleveni beli luk i isključite ringlu.
Beli luk će se kuvati u ukusnom pilavu od toplote pirinča i sačuvaće deo svoje arome na taj način. Servirajte školjke sa pirinčem vruće, garnirane svežim biljkama.
Napomena: Ako koristite cele školjke, pirinač će ući u školjke kada počnu da se otvaraju i napuniće ih.
Izbacite sve školjke koje se nisu otvarale za vreme kuvanja. Ako prethodno skuvate školjke ili koristite zamrznute, dodajte ih u vodu i pirinač.
Uživajte u jednostavnom pilavu sa školjkama i pirinčem basmati!