Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pilav»Jednostavan pilav sa školjkama i pirinčem basmati

Jednostavan pilav sa školjkama i pirinčem basmati

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Jednostavan pilav sa školjkama i pirinčem basmati
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
5
"Uživajte u ovom toliko jednostavnom pilavu sa školjkama i pirinčem, sačekaćemo da podelite svoje mišljenje da li vam se dopao"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 3 komada, izrendane
  • glavice luka - 2 komada, iseckane
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • voda - 2 šolje ili riblji bujon
  • školjke - 450 g, prethodno skuvane i očišćene
  • duguljasti pirinač - 1 šolja (Basmati je najbolji)
  • origano - 1 kašičica, suvi
  • mirođija - 1 kašičica, suva
  • peršun - 2 supene kašike, iseckan + vlašac ili korijander
  • beli luk - 2 komada, čenovi, sitno iseckan
  • so
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Isplaknite školjke u ledenoj vodi vodeći računa da su ljušture čiste.

Odvojte ukoliko želite da ih skuvate zajedno sa pirinčem. Druga opcija je da skuvate školjke očišćene od ljušturi i dodajte u pirinač. Izaberite kako vam se dopada.

Izdinstajte luk i šargarepe u kravljem maslacu i ulju u dubokom tiganju ili šerpi sa duplim dnom otprilike 8 minuta ili dok ne omeknu.

Ovde je trenutak ukoliko želite da dodate školjke sa ljušturom u istu posudu i dodajte bujon ili vodu. Dodajte pirinač, origano, mirođiju, so i crni biber u šerpu i ostavite da provri.

Smanjite ringlu i ostavite da krčka poklopljeno otprilike 20-30 minuta ili dok se pirinač ne skuva mešajući s vremena na vreme i uverite se da je na dnu ostala tečnost. Ostavite još tečnosti ukoliko je potrebno.

U poslednjih nekoliko minuta kuvanja izmešajte kockicu kravljeg maslaca. Kada je pirinač skuvan, izmešajte samleveni beli luk i isključite ringlu.

Beli luk će se kuvati u ukusnom pilavu od toplote pirinča i sačuvaće deo svoje arome na taj način. Servirajte školjke sa pirinčem vruće, garnirane svežim biljkama.

Napomena: Ako koristite cele školjke, pirinač će ući u školjke kada počnu da se otvaraju i napuniće ih.

Izbacite sve školjke koje se nisu otvarale za vreme kuvanja. Ako prethodno skuvate školjke ili koristite zamrznute, dodajte ih u vodu i pirinač.

Uživajte u jednostavnom pilavu sa školjkama i pirinčem basmati!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: