Način pripreme
Potopite koprivu u toplu vodu na sat i po ili je prelijte i ostavite nekoliko minuta u ključaloj vodi (oko 300 ml), a zatim je ostavite da se ohladi, pokrivajući posudu.
Osim sušene, u sezoni kopriva može da se koristiti i sveža, kada joj je sezona ili čak zamrznuta.
Sipajte u blender kuvanu, opranu i oceđenu leblebiju, čenove belog luka, sok od limuna, maslinovo ulje, susam i so.
Dodajte koprivu sa malo vode koja je postala tamnozelena. Ukupna težina treba da bude 100 g.
3. Sameljite sve u glatki humus i po želji dodajte još vode od koprive i maslinovog ulja da se razredi u slučaju da je jako gust.
4. Pripremljeni humus sa koprivom stavite u posudu, poprskajte maslinovim uljem, alevom paprikom i susamom i poslužite sa lepinjama ili hrskavim tostom, krekerima ili drugim.
Prijatno!