Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Humus»Humus sa koprivom

Humus sa koprivom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Humus sa koprivom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
1
"Jednostavno je da započneš da mažeš ovaj domaći humus sa koprivom na tostirane kriške hleba, ali je teško da staneš - uvek želiš još i još i još"

Potrebni sastojci

  • leblebija - 350 g kuvana, ili iz konzerve
  • susam - 30 g + za posipanje
  • kopriva - 1 šaka, osušena
  • sok od limuna - 40 ml sveže ceđenog
  • beli luk - 2 čena (po ukusu)
  • maslinovo ulje - 65 ml + za posipanje
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • aleva paprika - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite koprivu u toplu vodu na sat i po ili je prelijte i ostavite nekoliko minuta u ključaloj vodi (oko 300 ml), a zatim je ostavite da se ohladi, pokrivajući posudu.

Osim sušene, u sezoni kopriva može da se koristiti i sveža, kada joj je sezona ili čak zamrznuta.

Sipajte u blender kuvanu, opranu i oceđenu leblebiju, čenove belog luka, sok od limuna, maslinovo ulje, susam i so.

Dodajte koprivu sa malo vode koja je postala tamnozelena. Ukupna težina treba da bude 100 g.

3. Sameljite sve u glatki humus i po želji dodajte još vode od koprive i maslinovog ulja da se razredi u slučaju da je jako gust.

4. Pripremljeni humus sa koprivom stavite u posudu, poprskajte maslinovim uljem, alevom paprikom i susamom i poslužite sa lepinjama ili hrskavim tostom, krekerima ili drugim.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni: