Način pripreme
Ovaj recept za školjke je tipičan za oblast Kastilja i Leon ili tačnije grad Samora.
Sos po pravilu treba da bude pikantan, ali oni od vas koji žele mogu da smanje količinu ljutih paprika, ukoliko nisu ljubitelji ljutog.
Prvo, očistite školjke od brčića i dobro ih isperite. Polomljene i oštećene morske plodove bacite.
Zagrejte maslinovo ulje na slaboj/umerenoj vatri i na kratko propržite čenove belog luka, iseckane na kriškice i sušenu malu kajensku papričicu.
Dodajte iseckan kromid luk, za dva stepena pojačajte vatru i kuvajte 15 minuta ili dok ne omekne i dok se blago ne karamelizuje.
Za to vreme u duboku šerpu stavite školjke sa belim vinom (može i malo limunovog soka).
Poklopite poklopcem i blago protresite dva, tri puta tokom 3-4 munuta ili dok se sve školjke ne otvore.
Odvojte i procedite 300 ml tečnosti, bujona koji se formirao.
U posudu sa već omeknulim i gotovim lukom sipajte brašno i sve tri vrste bibera. Propržite na kratko i sipajte bujon od školjki.
Mešajte 5 minuta dok se ne zgusti i ukoliko želite da razredite, sipajte još bujona.
Pasirajte sos dok se ne dobije savršena glatkoća. Unapred možete da izvadite kajenski biber iz njega.
Servirajte crne školjke sa ukusnim sosom, posute sušenim ili svežim paršunom.
Ne zaboravite da uz ovu poslasticu poslužite i čašu dobro ohlađenog belog vina.
Raskošno meze sa ukusom leta i dobro raspoloženje su ove školjke na kastiljski način!