Način pripreme
Listovi loze se operu veoma dobro i ostavljaju se da se ocede od vode.
Pirinač se stavlja u posudu, ne pere se.
Sušeni praziluk se promeša sa maslinovim uljem i alevom paprikom i dodaje se u pirinač.
Kačkavalj se narenda na sitno rende i dodaje se u nadev.
Pirinač se meša veoma dobro, pro čemu se postepeno dodaje smesa od bibera, soli i sitno isečenih listova sveže nane.
U svaki list loze se stavlja kašičica nadeva i uvija se sarma.
Sarma ne treba da se prepuni rižotom, jer je nadev sirov i pri kuvanju listovi loze će se pokidati.
Sarme se poređaju u šerpu, na čije se dno stavljaju listovi loze.
Skroz odozgo preko sarmi se stavlja tanjir, okrenutim dnom na gore.
Prelivaju se vinom i sa dve šolje vode.
Kuva se na slaboj vatri 30 minuta nakon što provri, nakon toga se sklanja sa ringle i ostavlja se da se ohladi i da pirinač upije preostalu tečnost.
Tanjir se sklanja nakon što se sarmice od loze ohlade.
Sarmice od loze sa rižotom i kačkavaljem su gotove.